Műszaki adatok

A Hidrometeorológiai monitoring hálózat 141 állomásból épül fel. Mind a 141 állomáson van csapadékmérés. Ezt egészíti ki 93 állomás esetében – a csapadékmérésen felül - a léghőmérséklet és légnedvesség mérés (alapkonfiguráció). 25 állomáson - az alapkonfiguráción felül - talajhőmérséklet és talajnedvesség mérőeszközzel is bővül a műszerpark.

A: kötelező konfiguráció - 23 db állomás (automata csapadékmérő, adattároló, távjelző)
B: alapkonfiguráció - 93 db állomás: (kötelező konfiguráció + léghőmérséklet + légnedvesség 2 m magasságban).
C: alapkonfiguráció + talajhőmérséklet, talajnedvesség mérés - 25 db állomás

A fentiek közül két kiemelt állomáson szélmérés is lesz, melyből az egyiken alap-, a másikon bővített konfiguráció van. Kizárólag új mérőműszerek kerülnek telepítésre a fentiekben rögzített állomások kialakításához.

A mérőhálózatnak, a mérőeszközöknek, az adatgyűjtésnek, és az adatátvitelnek illeszkednie kell az OMSZ jelenlegi automata mérőhálózatához. A mérőhálózat elemeinek homogénnek kell lennie, azaz egy mérési feladatra csak 1 féle típusú eszköz használata engedélyezett. Ez vonatkozik az adatgyűjtőre is.

A kiépítésre kerülő száznegyvenegy mérőállomást tartalmazó mérőhálózatról, továbbá az OMSZ által korábban kiépített százhárom mérőállomásról érkező adatok GSM hálózaton keresztül, GPRS rendszer segítségével az OMSZ Oracle rendszerébe érkeznek. Ott az adatok, feldolgozásukat követően, webes alkalmazásban is elérhető adatbázisban kerülnek tárolásra. A projekt keretében megvalósított adatbázis fejlesztés során létrehozott hidromet.vizugy.hu honlapon az adatáramlás beindulását követően naprakészen elérhetővé válnak a lakosság számára is a beérkező adatok.